Translate

torsdag 30 maj 2013

Först ut

i
Rosa hugonis
 I år är den kinesiska gulrosen först ut av rosorna att blomma. Lite senare än vanligt och bara en helt utslagen blomma än så länge. Förra året var Vingrosen först, vill jag minnas, redan i mitten av maj.

 Det är nästan obegripligt grönt nu efter regnen. Gräset växer så det knakar och till och med askarna har fått blad.
Äppelträden har blommat över och marken är täckt av vita "snöflingor". Tulpanerna ovan har jag tappat namnet på men de verkar komma tillbaka år från år.


söndag 19 maj 2013

Lunddocka


Glaucidium palmatum

 Regntung men visst är hon fin. Nu har hon slagit ut.
Idag har vi äntligen fått lite regn. Väldigt välgörande.


söndag 12 maj 2013

Lägesrapport

 I den blivande lunden har jag redan tidigare planterat alpklematis, klätterhortensia, stjärnflocka, gulplister, lungört, ormöga, myskmadra, julros, hasselört, akleja, tovsippa, bronsrodgersia, krollilja, engelsk vallmo, botaniska tulpaner, kungsängslilja, storrams och storklocka. Det gula på bilderna är gamla dubbla påskliljor och vårkrage som fanns tidigare.

Nu har jag kompletterat med kaukasisk förgätmigej, vanlig förgätmigej (blå och vit), dillpion, luddpion, lunddocka, vaxklocka, blodört, nunneört, ett par julrosor till, fänrikshjärta, studentknapp, jättevallmo (rosa), japansk lönn och daglilja och kanske ytterligare något mer, som jag inte kommer på just nu. Och ändå ser det tomt ut, men luftigt och fint, tycker jag. Äntligen kan jag använda ytorna mellan de stora  stenarna till plantering.
Fliset är snart slut, otroligt vilka mängder det går åt!


Primula veris
Utanför lunden sprider sig gullvivorna i gräsmattan.

lördag 11 maj 2013

Lunden börjar ta form

Har fått möjlighet att hämta flis från grannens skogsbruk. Behöver täckmaterial till min blivande lund. Fällde flera askar och lönnar i vintras för att få in lite mer ljus. Det blev bra men marken är eländig. Under det tunna jordlagret finns massor av sten, trasiga tegelpannor, delar av en krossad kakelugn, glasbitar, gamla plåtburkar mm. Måste ha använts som avskrädesplats i många år. Där växer mest vitsippor, liljekonvaljer och olika sorters gräs.

Fliset hämtas vid kalhygget och levereras  nedanför min blivande trädgårdslund. Två fulla traktorvagnar blev det.

 Se´n har jag kört med skottkärra, många lass! Har kommit ungefär halvvägs än så länge. Täcker marken med ett ca decimetertjockt lager. Där jag planterar gör jag ett hål, så gott det går, och fyller på med jord/kompost. Dillpionen, Luddpionen och Lunddockan från växtmarknaden i Alnarp är planterade. Och Vaxklockan, som stått i sin kruka sedan förra året och som sett helt död ut, har fått en plats och plötsligt visat kraftiga livstecken.



Carpinus betulus
 Mellan arbetspassen njuter jag av naturens växtkraft. Avenboken vecklar ut sina blad, som en solfjäder. Och Backsippan tittar efter solen i en annan del av trädgården.
Pulsatilla vulgaris

tisdag 7 maj 2013

Skåneresa med Ö-STA

En busslast glada trädgårdsamatörer besökte Skåne i söndags. Oj, vad det handlades! Växtmarknad i Alnarp, två plantskolor och en privat trädgård hann vi med att besöka. På marknaden köpte jag Luddpion, Lunddocka, Dillpion, Blodört och Nunneört.

Paeonia mollis, Glaucidium palmatum, Paeonia tenuifolia
Igår kom göken. I fredags klämde jag ihjäl årets första liljebagge. Idag har det varit över 20 grader varmt, sommaren är nästan här. Men ännu blommar vitsipporna!


Och mitt Treblad har slagit ut!

Trillium

Fritillaria meleagris

Mertensia virginica

Pulsatilla vulgaris


Humlesurr




Njuter av blomning, fågelsång och humlesurr. Under lönnen vid ladan hörs surrandet extra intensivt. Den blommar nu och humlor och bin har gott om mat där. Gunilla har skrivit om humlorna och Nette Cecilia vidarebefordrar uppmaningen att hjälpa dem. Kan bara instämma!

onsdag 1 maj 2013

Violdoft

En varm o solig första maj har det varit. Hängmattan har kommit ut och jag har legat och dåsat i solen. Vill inte gå in när kvällen kommer, kan inte få nog av allt det vackra. Går varv efter varv i trädgården, måste bara...... innan jag går in...... bara lite till..... och hur går det för..... kanske ska jag vattna pionerna.... eller så lite krasse..... innan jag går in till slut.... ska bara hämta lite ved till öppna spisen först... och sniffa lite violdoft på vägen. Är det morgon snart igen?