Translate

måndag 25 juli 2011

Tarfaladalen 14 juli

 Vår vandring i Tarfaladalen bjöd på både frodig grönska i strålande solsken och regnblandad snö och hård vind i kargt stenlandskap. Så växlar naturen och vädret, snabba kast mellan magisk skönhet och kamp för överlevnaden. 
Längst in i dalgången ligger sjön med glaciären ovanför. När solen skiner är vattnet magiskt grönt. Där finns en stuga för övernattning och tillhörande stugvärd som gärna berättar. 
Det var fortfarande isflak på sjön. Runt sjön är det sten, sten och sten och mellan stenarna växer isranunkeln. Den sätter knopp året innan den blommar så när snön smälter är den redo att slå ut och sprida sina frön snabbt innan nästa vinter drar in.

Tarfalasjön

 I dalen finns också en forskningsstation (på avstånd nedan) där man studerar glaciärerna, det finns flera stycken som "rinner" ner i dalen. De har minskat betänkligt i storlek genom åren.

  Även om det ser kargt ut finns det mer liv bland stenarna. Väl kamoflerat. Jag tror det är en flällripa med sin unge. Ser ni dem?

Längre ner i dalen grönskar det och det var bitvis alldeles fullt av blommor. Tänkte visa lite blombilder en annan dag.

 Nästan hemma igen kunde jag inte låta bli att fota himlen i motljus. Fjällstationen ligger strax hitom den lilla kullen, husberget Kajpak.

4 kommentarer:

  1. Åhh...så vackert på fjället och vyerna, underbart!
    Här hos mig är det ett enda plattlandskap och vi uppskattar varje liten höjdskillnad ;)
    Ha en fin dag! /Bea

    SvaraRadera
  2. fantastiska bilder från fantastiska miljöer!

    SvaraRadera
  3. Så fina bilder och otroligt roligt att se! jag drömmer om att inom snar framtid få besöka Kebnekaise och dess omgivning :)

    SvaraRadera