Translate

söndag 31 juli 2011

Blommande fjäll

Silene acaulis
 Floran på fjället tillför ytterligare en dimension till upplevelsen att vandra. Ännu roligare blir det om man vet vad de små skönheterna heter. Länsstyrelsen i Norrbottens län har gett ut ett lite häfte i fickformat. Där hittar man mycket av det man stöter på.
Ovan ses fjällglim med Tuolpagorni i bakgrunden. Fjällglim växer i stora kuddar på grusig mark.
 
Phyllodoce caerulea
Här är lappljung i blomning och överblommad. Den sträcker på sig när den åldras, tvärt emot oss människor.


Cassiope hypnoides
 Mossljung. Blommorna beskrivs i häftet som vita pärlor med rött kors. 

Polarvidet nedan är överblommat. Det ska ha ludna fröställningar och icke tandade bladkanter, till skillnad från dvärgvidet som har kala, glänsande fröställningar och tandade blad enligt häftet.

Salix polaris
 Linnéa växte nästan överallt. Svår att fota, upptäckte jag. Här fick jag i alla fall en bild med Tuolpagorni och Kajpak på avstånd. Det förvånade mig att den växte så högt upp som den gjorde. Långt upp i Tarfaladalen fanns den och hela vägen från Nikkaluokta.

Återkommer med fler skönheter en annan dag.

Linnea borealis

måndag 25 juli 2011

Tarfaladalen 14 juli

 Vår vandring i Tarfaladalen bjöd på både frodig grönska i strålande solsken och regnblandad snö och hård vind i kargt stenlandskap. Så växlar naturen och vädret, snabba kast mellan magisk skönhet och kamp för överlevnaden. 
Längst in i dalgången ligger sjön med glaciären ovanför. När solen skiner är vattnet magiskt grönt. Där finns en stuga för övernattning och tillhörande stugvärd som gärna berättar. 
Det var fortfarande isflak på sjön. Runt sjön är det sten, sten och sten och mellan stenarna växer isranunkeln. Den sätter knopp året innan den blommar så när snön smälter är den redo att slå ut och sprida sina frön snabbt innan nästa vinter drar in.

Tarfalasjön

 I dalen finns också en forskningsstation (på avstånd nedan) där man studerar glaciärerna, det finns flera stycken som "rinner" ner i dalen. De har minskat betänkligt i storlek genom åren.

  Även om det ser kargt ut finns det mer liv bland stenarna. Väl kamoflerat. Jag tror det är en flällripa med sin unge. Ser ni dem?

Längre ner i dalen grönskar det och det var bitvis alldeles fullt av blommor. Tänkte visa lite blombilder en annan dag.

 Nästan hemma igen kunde jag inte låta bli att fota himlen i motljus. Fjällstationen ligger strax hitom den lilla kullen, husberget Kajpak.

torsdag 21 juli 2011

Kiruna - Kebnekaise 11-12 juli

Tänkte visa fler bilder och berätta lite om resan till Kebnekaise. Jag var där för åtta år sedan första gången och har längtat tillbaka sedan dess. Känslan när man står på toppen är beroendeframkallande.
Nattåget till Kiruna anländer på förmiddagen. På stationen tar rallarna emot. Passande nog möter de med vandrarstav i hand denna gång.

Från Kiruna går färden vidare med buss till Nikkaluokta. På fjällstationen kan man äta, duscha, proviantera och övernatta om man vill. Här slutar vägen,19 km att vandra om man inte tar helikoptern.

Efter knappt 6 km vandring kommer man fram till sjön där man kan ta båten en bit, om man vill. Kebnekaisemassivet syns långt där borta. Vattnet i sjön är alldeles grönt. Här kan man äta renburgare och våfflor med hjortronsylt om man vill. Det vill man!

Framme på Kebnekaise fjällstation checkar man in, tar en dusch med bastu och äter trerätters middag i restaurangen. Man sover väldigt bra efter drygt ett dygn på resa/vandring.

Nästa morgon bär det iväg upp mot toppen. Vädret är inte så lovande men det är osäkert hela veckan så det är lika bra att göra ett försök. Här är vi på väg upp mellan Tuolpagorni och Vierranvarre och tittar tillbaka mot Nikkaluokta, men dalgången är skymd av moln. Nedan är vi på toppen av Vierranvarre. Dålig sikt. Vid klart väder har man en fantastisk utsikt härifrån, drygt 1700 m ö h.

För att komma upp på sydtoppen 2104 m ö h måste man först gå ner i nästa dalgång innan den sista stigningen börjar. Vid det laget är man inte otrött, som sonen uttryckte det. 
Bilden nedan är tagen från toppen som är täckt av glaciär. Vi såg nästan ingenting pga molnen men det var ändå en härlig känsla att vara där igen.

 Vandringen tillbaka går lite lättare eftersom det är mer nedför men lika stenigt förstås. Och Vierranvarre ska ju besegras även på tillbakavägen...

 Lite fägring såg vi på vägen i alla fall även om utsikten mest lyste med sin frånvaro. Isranunkeln är verkligen fantastisk där den blommar bland stenarna så fort snön smälter. Här har den hunnit åldras vackert och blivit rosa.

Vädret växlade och här fick vi i alla fall lite utsikt mot Singisjön.

Snösparven mötte vi på nedvägen innan vi lämnade Tuolpagorni. Den var betydligt piggare än vi och flög snabbt fram och tillbaka över snön. Inte lätt att fånga på bild ska jag säga, så det blev lite suddigt.

Snösparv
Återkommer med mer en annan dag. Ha de´gott!

lördag 16 juli 2011

Tillbaka från Kebnekaise

Åter hemma igen efter fem härliga dagar i fjällvärlden. Öm i musklerna men berikad i hjärtat. Har tagit massor av bilder och en del kommer jag att visa framöver. Börjar med ett litet smakprov idag. 
På bilden ovan syns Kebnekaisemassivet på avstånd. 
Vill gärna ha hjälp av någon fågelkunnig att artbestämma fågeln nedan. Den var snabb, så skärpan är inte så bra men jag hoppas att någon av er, mina bloggvänner, kan hjälpa mig. Ingen på fjällstationen kunde.
Bilden längst ner visar isranunkel vid Tarfalasjön.


lördag 9 juli 2011

Semester

 Badsjön där vi svalkar oss i det ljumma vattnet framåt kvällen.

Jämtlands flagga i topp. 
Resten av året flaggar vi svenskt.

 Luften mättad av doften från 'Lykkefund'.
Här är det gott att ligga i hängmattan.

lördag 2 juli 2011

Rosens dag

Rosa alba 'Hurdal'
Rosa helenae 'Hybrida'
Gör ett försök att dokumentera mina rosor på rosens dag. Förvånas över hur många det blivit med tiden. Inser också att jag glömt fotografera en del trots att jag legat i som en igel. Här saknas 'Amethyst', 'Alchymist', 'Ghislaine de Féligonde', 'Buff Beauty','Rhapsody in Blue', 'Mme Plantier', 'Julia Renaissance', 'Aksel Olsen', Rosa beggeriana, 'Frankfurt', 'Sympathie', 'Louice Odier', 'Mme Alfred Carrière', 'Rose de Resch', 'Zigeunerknabe', 'Salabackar', 'Reine des Violettes', okänd ljust rosa dubbel ros, okänd vit småblommig klängros, okänd gul krukros, okänd rosa-vit stamros, okänd rosa pimpinell ('Poppius'?).
Önskar alla rosvänner en fin dag! 

'Lykkefund' i päronträdet
Rosa gallica 'Officinalis'
Rosa gallica 'Officinalis'
'Rosa Mundi'
Rosa moyesii
Rosa glauca
Rosa pimpinellifolia 'Plena' - Finlands vita ros
? Rosa majalis ?
Rosa parvifolia
'Louis Riel'
'Louis Riel'
'Scharlachglut' och en nyplanterad 'Stanwell Perpetual'
'Scharlachglut'
'Nevada'
Rosa alba 'Céleste'
Rosa alba 'Maiden's Blush'
Rosa alba 'Maxima'
'Jacques Cartier'
'Maria Renaissance'
'Abraham Darby'
'Mme Hardy'
'Cardinal de Richelieu'
'Nuits de Young'
Nuits de Young´'
Okänd mossros
'Gloire de Dijon'
'Iceberg'
'Belle de Crécy'
'New Dawn' tillsammans med 'Pink Fantasy'
Rosa sericea - Vingros
'Stanwell Perpetual'
Rosa hugonis