Translate

tisdag 17 september 2013

Sälka - Tjäktja

 Femte dagen. Vaknar till solsken igen. Börjar med att följa leden norrut men upptäcker att Sockertoppen ser lättbestigen ut och bestämmer mig för att göra en avstickare dit. Dagens vandring är bara tolv kilometer så det finns gott om tid.

Sockertoppen 1398 möh, öster om leden strax norr om Sälkastugorna

Dalen in mot Nallostugan, nordostlig riktning
 Ett par timmar senare har jag en vidunderlig utsikt in mot Nallo, mot Sälkatoppen, söder ut mot Singi och mot nordväst. Tjäktjapasset i norr skyms av fjäll.

Sälka 1865 möh

 Går på skrå neråt, norrut och ansluter till leden nere i dalen igen.

 Tjäktjapasset är Kungsledens högsta punkt, 1150 möh. Vänder mig om och har hela Tjäktjadalen, tre mil lång, nedanför mig
Kommer förbi vindskyddet innan nedstigningen på nordsidan börjar. En ny dalgång börjar.

Tjäktjastugan syns inte förrän jag är nästan framme. 
Stugvärden blir glad när jag kommer, har inte sett en människa sedan i morse. När jag bestämmer mig för att göra en kvällstur upp på toppen väster om stugan, följer han med och guidar.


1300 möh, söder ut, Sälkatoppen till höger

1300 möh, norrut, sjön Alesjaure i fjärran till höger
 Ännu en dag i fjällen har tagit slut och kvällen tar vid. Stillhet. Läser en stund vid stearinljuset och hör vinden vina utanför stugknuten. Lägger på mer ved i kaminen och stänger in till alla tomma sovrum för att spara på värmen. Mäktig känsla att vara helt ensam i huset mitt i vildmarken.

2 kommentarer:

 1. Åhhh... vilka vyer och vilken fantastisk natur!
  Längtar till en fjällvandring, men det får bli till ett nytt år. Det blev så många sommarprojekt att tiden blev knapp och nu får man sitta och sakna det lite grann.
  Kram /Bea

  SvaraRadera
 2. Men så fantastiskt vackert!!

  ps förstod nu att du vandrat ensam, var det första gången du vandrade där? ds

  SvaraRadera