Translate

måndag 16 september 2013

Upp på Kebnekaises sydtopp

Ladtjodalen och Kitteldalen
 Måndag den 9 september. Strålande solsken. Börjar gå kvart i åtta. Efter några kilometer börjar stigningen i Kitteldalen. Fortsätter upp mellan bergen Tolpagorni och Vierranvarre. 
Kommer upp på Vieranvarre efter ca tre timmar. Fin utsikt till lunchmackan. Utsikt mot Nikkaluokta som ligger hitom den bortre sjön på bilden nedan.

På toppen av Vierranvarre
 Uppe på Vierranvarre, ca 1700 möh, är det nästan overkligt kargt. Vandringen därifrån går nedför till Kaffedalen och därifrån upp igen, denna gång äntligen på Kebnekaise. Det är stenigt, brant, varm och svettigt. 

Kebnekaises sydsluttning och Kaffedalen
 Framme vid toppstugan! Då är det bara ca en halvtimme kvar till toppen. Snart syns den för första gången på hela dagen, glaciären som täcker sydtoppen.

Utsikt västerut


 Framme vid glaciärkanten. Dricker lite varm fruktsoppa innan det är dags att ta de sista metrarna upp till 2104 möh. Magnifik utsikt åt alla väderstreck!

Utsikt norrut, nordtoppen 2097 möh

Utsikt mot sydväst

Storglaciären, Kebnetjåkka och del av Tarfaladalen

Drakryggen och Rabots glaciär, utsikt mot nordväst
 Efter en och en halv timmes fotograferande och prat med andra toppbestigare bär det av neråt igen. Samma mödosamma väg tillbaka till fjällstationen för middag och sömn. Benen värker men det är gott att leva!


3 kommentarer:

  1. Vilken utsikt och vilken prestation att orka hela vägen upp och ner. Men det var det väl värt eller?

    SvaraRadera
  2. En vandring, till nytta för både kropp och själ tror jag. Vackra bilder!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Underbart!! Å vilken himla tur med vädret du hade! Vandrade du ensam?

    SvaraRadera